random14.jpg

 

Ligging en landsgrenzen

 

Colombia ligt in het noordwesten van Zuid Amerika. Het land heeft een totale oppervlakte van 1,141,748 km² met een aantal eilanden meegerekend. Het beslaat ongeveer 6 procent van de totale oppervlakte van Latijns-Amerika. Het land behoort tot het Andes-, het Atlantisch en het Amazonegebied. In het oosten grenst het aan Venezuela en Brazilië en in het zuiden aan Peru en Ecuador. De westgrens wordt bepaald door Panama en de Grote Oceaan. In het noorden vormt de Atlantisch Oceaan de natuurlijke grens.

 

Regio's 

Geografisch en klimatologisch is het land onder te verdelen in verschillende regio's:


De Caribische noordkust waar ongeveer 20 procent van de totale bevolking woont. De noordkust bestaat uit grasland, regenwoud en de woestijn van het schiereiland Guajira in het noordoosten;

 

De kuststreek aan de Grote Oceaan. Een grotendeels met bossen bedekt gebied met een vochtig klimaat. Aan deze kust ligt Buenaventura met de grootste haven van het land;

 

Het Amazonegebied in het zuidoosten met een vlak laagland, bedekt met tropisch regenwoud. Het is een dunbevolkt en uitgestrekt oerwoudgebied met weinig economische activiteit;

 

De Llanos, ook wel Orinoquia Colombiana genoemd. In dit gebied ontspringt een groot aantal kleine rivieren, die uiteindelijk uitmonden in de rivier de Orinoco in buurland Venezuela;

 

Het oostelijke en centrale Andesgebied, met Bogotá, Cali en Medellín als respectievelijke centra. De Andes is een geologisch jong gebergte met actieve vulkanen, vruchtbare grond voor de landbouw en rijk aan delfstoffen. De hoogvlakte van Bogotá is eveneens een belangrijk landbouwgebied. Hier treft men de grootste afwisseling aan in landschap.

 

De Andes 

Het Andesgebergte gaat in het zuiden van het land over in een westelijk keten, de Cordillera Occidental, en een keten die zich iets naar het noorden opnieuw splitst in de Cordillera Central en de CordilleraOriental (centrale en oostelijke keten). Met de Sierra Nevada de Santa Marta en nog enkele bergachtige gebieden bepalen de drie Andesketens de karakteristieke topografie van Colombia.

 

Klimaat 

In de kuststreken van Colombia heerst een tropisch klimaat, terwijl de hoogvlakten een gematigd klimaat kennen. De drie hoge Andesketens, die het land van zuid naar noord doorsnijden, en de daaruit voortvloeiende hoogteverschillen beïnvloeden het klimaat in nagenoeg het hele land. Op basis van de hoogteverschillen wordt Colombia verdeeld in de volgende klimaatzones:

 

'tierra caliente': lager dan 1.000 meter, gemiddeld boven de 24°C;


'tierra templada': 1.000 - 2.000 meter, gemiddeld 17 - 24°C;


'tierra fría': 2.000 - 3.000 meter, gemiddeld 12 - 17°C;


'páramo': 3.000 - 4.500 meter (toppen van de Andes).

 

De temperatuur daalt met 6 graden bij elke 1.000 meter hoogte. In de hoofdstad Bogotá, die op 2.560 meter ligt, heerst het hele jaar een vrij constante, gematigde temperatuur. Van december tot maart zijn de warmste maanden met gemiddelde temperaturen tussen de 9°C en 21°C, terwijl juli en augustus de koudste maanden zijn met gemiddelde temperaturen tussen de 8°C en 19°C. Colombia kent geen echte seizoenen, wel 2 regentijden (mei - juni en oktober - november). Uitgesproken regenachtig weer is in de maand oktober met een gemiddelde regenval van 160 mm. De droogste maand is februari: er valt dan gemiddeld 51 mm regen het weer is dan zeer aangenaam om te reizen.

 

Tijdzone 

In Colombia geldt een tijdzone, vijf uur achter Greenwich Mean Time (GMT) oftewel zes uur vroeger dan in Nederland.

Voor meer informatie en advies over groepsreizen, privé rondreis, senioren rondreis Colombia, kun u zich vrijblijvend wenden voor een passende reis voorstel tot de Colombia reisbureau specialist in alle rondreizen in Colombia.

Reizen in Colombia | De Colombia specialist

Yanet Verwaal

Mobiel +31(0) 619506002

 

VRAAG VRIJBLIJVEND ONZE OFFERTE AAN!