foto04.jpg

Reisdagboek van Erma

Ik met mijn echtgenoot Tjeerd, (beide gepensioneerd)
en onze vrienden hebben wij een rondreis Colombia geboekt en zijn we 4 weken door Colombia getrokken.
Yanet is een Colombiaan en spreekt vloeiend Spaans. Zij was voor ons een steun en toeverlaat de hele reis.

Yanet heeft voor onze rondreis door Colombia alle bestemmingen en bezienswaardigheden in kaart gebracht,
en vanuit Nederland met Colombiaanse gidsen de reis georganiseerd. 

Reisdag 1; Vertrek Amsterdam / Bogota met een overstap in Madrid.
De reis tijd is lang, maar dat weegt niet op, tegen wat je te wachten staat.
Colombia is een vriendelijk, gastvrij en mooie land.

Bij aankomst stonden Nancy en Nereo, onze gidsen al te wachten, transfer naar het Hotel dat in het oude gedeelte van Bogotá ligt.
We keken vanuit onze kamer op de Cerro de Monserrate.

 

Reisdag 2; Vrije dag in Bogotá.
Bogota is de Hoofdstad van Colombia om deze te bezoeken is een dag niet genoeg.
Het stad heeft veel te bieden musea, mooie parken en veel winkels.
Cerro de Monserrate is zeker een bezoek waard.
Ook in het goud museum is er veel te zien daar moet je geweest zijn.
Ik kon het niet laten om gouden oorbellen te kopen.

 

Reisdag 3; Vertrek naar Villavicencio, op de luchthaven namen we een klein vliegtuigje naar Macarena.
We vlogen met een Cassena’s vliegtuig 4 pers konden erin.
Een hele belevenis, we vlogen over een prachtig natuurgebied. Vanuit de lucht konden wij de rivier Caños Cristales bewonderen.
In Macarena aangekomen de bagage op een boerenkar, die met paarden werd getrokken voor de ritje vanaf vliegveldje naar de douane, erg grappig.
Transfer naar het hotel, even iets eten en drinken.
En daarna op pad om met een boot naar een woud/grasgebied te gaan.
Jammer voor ons dat het motregende, voor de bevolking maakt het niets uit hoor of het regent of niet het leven gaat gewoon door.
Ze zijn het gewend en geen gemopper.
Met poncho om ons heen liepen wij daar te wandelen.
Het was in ieder geval zeer fascinerend om daar te zijn, de stilte de ongelooflijke natuur om ons heen.
Toen we weer terug waren dacht ik, lekker een warme douche ( dus niet ) enkel koud water.
Eigenlijk was het niet erg want de buiten temperatuur daar is nogal hoog.
Daarna zijn lekker gaan eten in een van de restaurants in het dorp en dat maakte het weer goed.
Niet te laat naar bed want morgen moeten we vroeg op.
Het licht gaat ook om 23 uur uit in de hele stad. (energie besparing)
Alleen 18 november dan is het een feestavond en blijft het licht tot 4 uur ‘s nachts aan.


Ze maken dan veel muziek en feesten de hele nacht door.
De bevolking van Macarena eert op deze dag een bijzondere bloem van dit streek (ik weet de naam niet meer) het lijk op een orchidee en de kleur is wit tevens wordt de Miss Macarena gekozen.
Jammer dat wij begin november daar waren want ik had dat wel mee willen maken.

 

Reisdag 4; Vertrek naar Caño Cristales. Eerst met de boot dan verder met een 4x4 drive en toen werden wij afgezet om verder te voet te gaan. Vandaag doen we het middel en hooggebied van de rivier met een bezoek aan Pozo Cuadro, la cascada de Caño Canoas,  dit is een zone met de meest fantastisch rode/oranje kleuren die ontstaan door de vegetatie en algen die in de rivier groeien. Het water van de rivier is super helder. Je ziet de ongelooflijk kleuren spektakel in het water.
Het was voor mij een vermoeiende wandeling want het was erg warm.
Waar je wel rekening mee moet houden is dat je genoeg water drinkt en ook dat je,  je hoofd moet bedekken al schijnt de zon niet, je krijgt toch de ultra violette stralen.
Tussen door konden we zwemmen en dat gaf veel verkoeling en energie om door te gaan, je kon ook drinken van het kristallen heldere water van de rivier. Het zijn tochten van 6 /8 uur klimmen en lopen.
Na deze fantastische tocht weer met de 4x4 drive naar ons hotel.
Cena (avondeten) en ‘s avonds nog naar een muziek optreden van de plaatselijke bevolking wel gezellig met een rum cola of een pilsje.

 

Reisdag 5; Na het ontbijt vertrokken we weer met de boot naar de laagste gedeelte van de rivier.
Hier vinden we de zone met de groene kleuren, de kleur van de rivier is dan smaragd groen deze kleur ontstaat door de kleur van de algen en de vegetatie.
Voor Tjeerd en mij wel weer een inspannende wandeling ongeveer 8 uur.
Het is tropisch warm en wij wandelen door een rotsachtig gebied. Volgens onze gidsen de rotsen formaties van Macarena zijn 1000 miljoen jaren geleden ontstaan. Tijdens deze wandeling hebben wij veel watervallen gezien waar we heerlijk konden zwemmen en onderweg lekker eten. Het eten is door onze gidsen mee genomen, en was gewikkeld in bananenbladeren en smaakte erg goed.
Gelukkig heb ik nu een sombrero op mijn hoofd.
Caño Cristales es muy buen, fantastico.

 

Reisdag 6; Vertrek uit Macarena terug naar Villavicencio weer in een klein vliegtuigje. Die dag zijn we naar een Eco Park geweest Bioparque los Ocarros.
Soort houten barakken midden in de natuur waarin vogels, slangen, aapjes zaten, grote vijvers met vissen, erg bijzonder.
Hier worden veel dieren opgevangen die door mensen uit hun omgeving zijn weggehaald en daarna achter gelaten. Richting Bogotá.

 

Reisdag 7; Bogota een stad met  ca. 8 ½ miljoen mensen.
De stad in geweest,  foto’s gemaakt en we zijn nog  naar een drukkerij geweest, in de middag naar een wijk waar veel leren fabriekjes gevestigd zijn.
Tjeerd wilde graag een leren tas op maat en heeft die daar laten maken, wij hebben natuurlijk toen ook een paar leuke leren tassen gekocht,
Je betaalt daar voor een tas veel minder dan in Holland. In de buurt hebben we wat gegeten voor nog geen 8 euro p.p. inclusief biertjes
We hadden een hele leuke knappe ober en omdat we niet alles op konden eten, wilden wij een doggy bag en dat aan de armen mensen geven, geen probleem hij kende wel mensen die het graag wilde aannemen. Weer terug naar het hotel in de buurt nog naar een stam 

café/winkel geweest, heerlijk aan de rum cola,
Je koopt een fles rum gaat zitten en vraagt cola, je doet zelf de rum in je beker, niemand die er iets van zegt, ze vinden het gezellig, geen gezeur van dat mag niet, de mensen komen gezellig met je praten, de muziek gaat aan en dansen maar.
Laat naar bed en vroeg op.

 

Reisdag 8; Om 5.50 uur op! koffie voor vertrek.
Nereo bracht ons naar de luchthaven in Bogotá en we vlogen naar Medellin
Daar werden we opgewacht door onze gids Rosia en haar gezellige vriendinnen die gewoon die dag niets te doen hadden en met haar mee gingen ons op te halen, in een busje, koffers boven op dak,  die werden door Martin provisorische vast gemaakt, met een touwtje, naar ons hotel dicht bij het centrum van de Stad. Daarna de stad in met Rosia met de metro en kabelbaan naar een leuk wijk Santiago.
Daar kon je in een mooi natuurgebied wandelen. Terug naar hotel.

 

Reisdag 9; Vrij in Medellin, genoeg te zien in de stad, parque de Botero met prachtige kunstwerken van Botero, plazas, koloniale kerken, museums,

botanische tuinen. Ook in deze stad zijn de mensen vriendelijk en behulpzaam, politie agenten in het bijzonder je kunt ze altijd aanspreken en zij zullen je altijd helpen.

Wel leuk om te vertellen;
Wij vroegen aan een agent naar een goed restaurant en ja, dat wist hij wel, hij bracht ons wel even,  maar.. het restaurant was dicht, wat nu?
Via de mobilofoon vroeg hij een collega of die er nog een wist in de buurt, en ja hoor we werden er keurig naar toe gebracht, wij vroegen nog of hij wat wilde drinken maar dat sloeg hij toch af, trouwens hebben wij erg goed gegeten, grandioos!

Voor mij heeft ook eens een agent geld gewisseld.
Een schoenpoetser wilde Tjeerd zijn schoenen poetsen, maar ik had alleen groot geld, een agent hield ons in de gaten en kwam naar ons toe en vroeg of er problemen waren?
In mijn beste Spaans zei ik? puedes cambiar dinero? Kunt u geld wisselen? en ja, hij ging ergens voor ons geld wisselen. Schoenen zijn gepoetst hoort.

 

Reisdag 10; met de bus naar Armenia 7 uur rijden, tijdens deze rit sliep iedereen bijna de hele tijd door.
Echt een mooie streek en dat hebben ze door dat slapen niet veel van gezien.
Het gebied van Ejo Cafetero.
In Pereira stond Nancy te wachten en met een busje zijn wij naar een hele mooie hotel gegaan hotel met boomhuisjes.
Nancy sliep in het hotel en wij in de boomhuisjes, de huisjes zijn op bomen gebouwd.
‘s avonds het dorpje in geweest.

 

Reisdag 11; Wij zouden vandaag met een soort kano het rivier -Rio Vieja- afvaren om de bevolking de Qimbaya te bezoeken maar de rivier was erg hoog, men vond het gevaarlijk dus onze dag werd aangepast. Vooral geen risico’s nemen daar houden de gidsen niet van.
Dus vertrokken wij naar el Parque del Cafe daar hebben wij de koffie museum bezocht, het museum was niet zo denderend je kon zien hoe de koffie gemaakt werd.
Maar het park was schitterend aangelegd je kon met een treintje een toer maken en er werden ook voorstellingen gegeven echt de moeite

 waard of dat te gaan bezichtigen.

 

Reisdag 12; we vertrokken met het mini bus naar de stad Armenia om te fotograferen en te winkelen, ook nog het Quimbaya museum in geweest.
We sliepen in een fantastische Finca mijn mond viel open, zwembad er bij en in een prachtige omgeving.
De eigenaresse heeft daar een fruit en bloemen plantage, zij heeft personeel in dienst die daar wonen en werken. (gescheiden huis stukje verderop) In de Finca zorgt Marlena voor de gasten, zij wast en kookte voor ons. Heerlijk van ontbijt tot avond eten.
De eigenaresse komt alleen om de gasten te ontvangen en een paar keer per jaar verblijft zij hier ook, zij heeft nog een huis in de stad.

 

Reisdag 13; vandaag naar een koffie plantage. een leuk ontvangst Jessica in klederdracht gaf een rondleiding, van begin struik tot boon in koffie.
We moesten ook zelf bonen plukken en verdiende daarmee een kopje koffie, Jessica deed het erg leuk en het is een aanrader om deze koffie plantage te bezoeken, we hebben daar ook gegeten met elkaar.
Daarna nog een bamboe museum bezocht.(museo de la Guadua) We zijn in een bamboe woud geweest. Heel bijzonder uit Azië en Amerika zijn bamboe planten in Colombia geplant. Ze zijn voor de wetenschap. Hoe en wat gebeurt er met de bamboe bomen in de loop van de jaren?
Het was een leerzame dag.

 

Reisdag 14;Vertrek uit de mooie Finca La Calena. Afscheid van de lieve Marlena zij heeft goed voor ons gezorgd. Vandaag naar een de Botanisch tuin waar de grootste vlindertuin van Zuid Amerika te vinden is. Mooie wandeling door de natuurlijk Botanisch Tuin (lijkt wel een amazone gebied) Deze park is niet aangelegd het is gewoon puur natuur. Prachtige vogels, planten en bomen. Daarna gingen we naar het gezellige dorpje Salento om daar te verblijven. Verblijf in de Finca Corone het was vroeger een hoofdgebouw van een koffie plantage, dit huis zat vol met antiek, zeer uniek.

 

 

Reisdag 15; Lopend naar het dorp Solento en per Jeep naar de ingang van Valle Cocora, verder met paarden de bergen in om uiteindelijk de vlakten van Valle Cocora te bereiken. Kleiachtige grond, het heeft veel geregend in deze periode, dus dat viel niet mee voor de paarden.
Het waren soms steile rotsachtige paden met allemaal rotsen en prachtige valleien.
Tjeerd moest door een riviertje waar een grote boomtak in lag, de paard was  geschrokken Tjeerd viel bijna uit het zadel, Yanet had ook moeite met het oversteken, haar paard was klein en het water stond erg hoog, zodoende.
Martin en ik gingen goed. Ik had een heel fijn paard. De paarden zijn gewend en goed getraind om in dit gebied te rijden. Anders had ik het niet gedurfd hoor…

5 uur hebben we gereden door een prachtig gebied, palmbomen van 70 meter hoog. Deze kunnen 250 jaar oud worden. Als de boom oud is blijft hij staan. Deze palmbomen heten Palma de Cera del Quindío en is het national symbool van Colombia. Terug van de trip waren we

allemaal moe. Morgen naar Cali dus vroeg naar bed.

 

Reisdag 16; Salento/ Cali
1 dag/nacht in Cali , stadstour gedaan.
Cali is de stad van de salsa wij hebben niet veel van gezien want het was een Puente (lang weekend) alles gaat dicht behalve de grote winkel centra’s buiten de stad 4 a 5 verdiepingen hoog vol met leuke winkeltjes.

 

Reisdagen 17/18; de volgende dag naar Buenaventura, aan de Pacific Oceaan verblijf in Playa de Juanchaco.

Varen langs Bahia Malaga, de stranden van Morro Chiquito en Isla Palma, en een wandeling door het steile kustgebied.
Buenaventura is de belangrijkste haven van Colombia in de Pacific Oceaan.
Op het plaatsje Playa de Juanchaco geslapen in hutten. Dit is een primitief dorpje wat je vaak in films ziet.
De volgende morgen met onze gidsen Lina en Julio wezen kajakken in zee.
Tjeerd is 3x omgeslagen. Een ervaring op zich om er weer in te komen. En ook wel zwaar omdat de zee niet echt rustig was.
Tijdens de tocht aangeland op Morro Chiquito stranden waar veel grotten waren met vleermuizen. Het eten was al bereid en kon zo gegeten worden. Het was verpakt in grote bladeren.
Het dorpje Juanchaco lijkt armoedig, geen wegens alleen zandpaden en veel jongelui met brommers(zonder rijbewijs) dus altijd opletten.
Armoedig zijn de mensen hier in het dorp niet, ze hebben te eten en te drinken Pescado (vis)
uit de zee en vruchten genoeg. Er is een school. De bevolking (Negro) zijn erg aardig.
De volgende dag weer gaan kajakken en ook met een speedboot op het water geweest, naar een gebied dat erg mooi was. Onder andere watervallen gezien en door het oerwoud gevaren. Zeer imposant gebied om te bekennen. Goed om te weten; de gebochelde walvissen en dolfijnen bezoeken deze kust van Juni t/m Oktober.

 

Reisdag 19; terug naar Buenaventura per boot 2 uur varen en vanhier uit naar Cali met de auto, maar de weg was afgesloten vanwege een demonstratie de bewoners willen daar geen nieuwe wegens meer hebben. Want zij moeten hun huizen verlaten om plaatst te maken voor wegens.
Politie/leger moest de weg schoonvegen. De weg was zeker van 11uur tot 18:00 afgesloten. We moesten dus een andere(oude) weg nemen. Slecht begaanbaar (en vroeger Farc gebied)
Stukken uit de weg geslagen en het regende erg, ook werd het donker. We zagen onderweg watervallen die zoveel water gaven dat de hele weg in beslag namen. We moesten door de watervallen rijden en onze gids moest af een toe uitstappen om aan de andere kant van de waterval kijken of weg verder begaanbaar was. Het ging goed.
Zoiets beleef je nooit meer in je leven met een busje onder watervallen rijden, ongelooflijk! De rit duurde 5,5 uur in plaats van 3 uur.
Af en toe sloeg ik een kruisje, want het was best eng maar wel fantastisch.

 

Reisdag 20; per vliegtuigje 35 minuten naar Guapi gevlogen. Toen met een speedboot naar Isla Gorgona, we werden af en toe bijna afgeschoten. 1uur en 40 minuten op de boot. Maar niet zee ziek geworden!
Isla Gorgona natuur reservaat, op het eiland mochten we geen alcohol gebruiken, we hadden rum bij ons maar moesten dat inleveren. Het is een eiland waar vroeger de ergste criminelen naartoe gebracht werden.
We hebben daar de oude gevangenis bezocht. In 1984 is de gevangenis opgeheven.
Je kon nog zien hoe de criminelen moesten leven. In die tijd was er veel corruptie zelfs de directeur en arts waren corrupt. Er waren in die gevangenis 3 groepen de liberalen/ conservatieven/ neutralen groep.
Interessant te horen en te zien hoe slecht die mensen het hadden.
Het was afschuwelijk in die tijd. Niet te geloven wat voor gruweldaden gebeurden.
Verder hebben we daar wandelingen gemaakt. Mooie locatie, barakken om te slapen en mooi restaurant.
Hier komen ook klasse met kinderen die van de regering op vakantie mogen, omdat ze op school goed doen. Wel opgevoede kinderen en erg leergierig, ze wilden graag Engels met ons spreken. Op het eiland hebben wij de leguaan, apen, reptielen, vogels gezien.

 

Reisdag 21; een wandeling van 4,5 uur en met een boot langs de kust. Het regent veel in dit gebied, gelukkig meer s`nachts dan overdag.

 

Reisdag 22; Ontdekt de Isla Gorgona Guapi, het is relaxen in dit fantastische natuurgebied, je kunt duiken, snorkelen en wandelen in de oerwouden en langs de lege stranden.

 

Reisdag 23; transfer Isla Gorgona-Guapi.
In Guapi aangekomen met een taxi dat is een bromfiets met overkapping  naar de vliegveld.
Vliegtuig naar Cali naar het hotel waar we de koffers hadden achtergelaten, omdat we met weekendtassen naar  Isla Gorgona waren gegaan. We zijn de stad Cali nog in geweest.
De Rio was erg wild (een rivier dat door Cali stroom). Er is zoveel water gevallen door de regen daardoor is er heel veel ondergelopen, suikerriet velden en straten , we zagen mensen tot aan hun knieën in het water lopen. Zelf hebben wij geen last gehad van al dat regen.
Van Cali naar Bogota gevlogen. Nereo stond ons weer op te wachten.
We hebben s` avonds onze fles rum die we weer terug hadden gekregen helemaal opgedronken. Anders zouden we last hebben van ontwenningsverschijnselen….. 
Weer onze koffers nakijken en voor 3 dagen spullen inpakken in onze weekendtassen.

Reisdag 24; vanaf Villavicencio vliegen naar Puerto Inirida, daar aangekomen in het hotel zijn we wezen wandelen in de stad.

 

Reisdag 25; varen op de rivier Atabapo we varen op een punt waar de de rivieren Orinoco, Guaviare en Atabapo bij elkaar komen hier zie je duidelijk aan de 3 verschillende kleuren van het water dat de rivieren bij elkaar komen, dat noemt men Estrella fluvial der Sur.

 

Reisdag 26; bezoek aan de Cerros de Mavecure waar we de indianen van dit afgelegen gebied El Remanso hebben leren kennen.
We moesten toestemming vragen om te kamperen aan het hoofd van de indianen (de captain).
Een indiaan bracht ons naar een mooi plekje, een strandje. Hij sprokkelde hout voor het kampvuur en om te koken, groef een gat in de grond voor de wc.
We sliepen daar in 1 persoon tentjes die we zelf moesten opzetten. Heerlijk gegeten, we moesten afwassen in de rivier waar we ook ons in waste.
De volgende morgen Yanet, Martin, Nereo een berg beklimmen. Tjeerd en ik bleven lekker op het strandje. En hebben uitgeslapen het was bloedheet toen we wakker werden, we zijn gelijk gaan zwemmen. Voor ons was de berg te steil we zagen dat niet zitten.
Zij hebben de top bereikt (prachtig uitzicht) ruim 2 uur over gedaan en vonden het wel vermoeiend. Zeiden dat het voor ons inderdaad te zwaar was geweest.
Reisdag 27; die dag nog een indianen dorp bezocht. De indianen van de Cerros de Mavecure hebben dat gebied voor zichzelf en beschermen dat gebieden erg goed. Er zit nog veel goud in de rivieren, maar dat is heilig grond. Er mag niets weg gehaald worden!
Nog een bezoek gebracht aan een nederzetting van de indianen stam El Vanado.
Wel leuk te vertellen, er zijn daar 7 dochters getrouwd met 7 zonen van een andere stam en hun kinderen brachten ze in contact met een andere stam, de zonen blijven op de nederzetting en de dochters gaan naar de andere nederzetting.
Verder zijn we nog wezen varen in de Blue Lagoon. Onze gids wist de weg niet zo goed. Het gebied is immens groot dus  hing hij bij sommige bochten aan taken een schoen en dan weer ergens anders een hoed om zo de weg weer terug te vinden. (In de Blue Lagoon moet je zeker zwemmen omdat dat geluk brengt.)
Gelukkig hoorde wij een motorboot, ze kwamen al kijken waar we bleven, want het werd al donker. We zaten in een houten kano, nogal primitief. Hier hebben wij veel gelachen het was hilarisch te zien hoe wij overal tussen de bommen vast zaten met onze kano.

 

 

Reisdag 28; de volgende dag van Puerto Inirida naar Bogota. De terug reis naar Nederland.
Nancy zou zorgen dat de koffers op de airport Bogota staan.
Het was een spannende,  afwisselende, mooie, betoverende vakantie, een betoverend vakantie land.
Vakantie is niet het goede woord, want eenmaal terug in Nederland moeten we uitrusten.
Het afscheid nemen van Nereo, Nancy en Colombia was erg moeilijk.

We kunnen iedereen Colombia van harte aanraden, het is niet gevaarlijk, niet toeristisch en heel mooi. Yanet heeft door haar contacten met de plaatselijke gidsen, haar kennis van het land en vooral haar liefde voor haar geboorte land een fantastische en vooral goed georganiseerde reis uitgestippeld!

 

Dankwoord aan onze reiziger genieter Erma

Hola Erma!  wat een gedetailleerde mooi reisdagboek heb je bijgehouden tijdens je vakantie in mijn schattige magisch land, wat een spannende en soms grappig verhaal heb je geschreven, ik heb genoten van je dagboek, Gracias de todo Corazon.

Deze prachtige reis is maar een voorbeeld van wat wij aan onze reizigers kunnen bieden en is geschikt voor zowel jongeren als ouderen reizigers onder ons,  meer weten en op zoek naar een passend authentieke reis op maat naar Colombia mail info@reizenincolombia of bel ons +31 0619506002, de Colombia reisbureau met persoonlijk aandacht voor u en uw gezelschap, voor alle groepsreizen, ouderenreizen, jongerenreizen, zakenreizen, huwelijkreis, familiereizen.

 

Yanet Verwaal - Specilist in Colombia

Mobiel +31 (0) 619506002

Telefoon +31 (0) 107430220

 

 

VRAAG VRIJBLIJVEND ONZE OFFERTE AAN!